Philpot Lane, egy rövid kis utca Londonban. Nincs messze a London Bridge-tól. Nem is sokban különbözik a környéken lévőktől, az ezernyolcszázas években épült szép, jól karbantartott épületek sorakoznak rajta.

Mitől is érdekes mégis?

Ebben az utcában van London legkisebb szobra. Persze talán nem is hívnánk szobornak első pillantásra, de mégis az, sőt, ez a legkisebb.

Két kisegér eszik egy darabka sajtot. Nehéz is észrevenni, főleg mióta az egész épületet a szép karbantartás jegyében fehérre festették a szoborral együtt, és a háziegerek előkelő fehér egérré változtak.

 Sok ember jár erre mindennap, de nem mindenki tud, a kis emlékmű létezéséről. Azért ha keressük, akkor megtalálhatjuk az üzletek  feletti szegélyen.

 A története szomorú.

Nem messze ettől az utcától áll egy igazán hatalmas emlékmű a nagy Londoni tűzvészre emlékeztető magas oszlop, amit nem sokkal a tűzvész után 1670-es években építettek. Az oszlop igazi látványosság, 62 méter magas és pontosan 62 méterre épült a tűz keletkezési helyétől. A nagy emlékmű és a kicsi története összefonódik.

 Két építőmunkás dogozott az emlékművön, a magasban, fent a város felett. Az oszlop hihetetlen kilátást kínált, a rajta dolgozó két munkásnak, el is lehet képzelni, amikor az ebédidejükben leültek ott a magasban, milyen látványban gyönyörködhettek. Minden nap így volt, barátok voltak már. Régóta együtt dogoztak az emlékmű építésén, de azon a napon, mintha ezt elfelejtették volna hirtelen. Az egyikük, amikor elővette az ebédjét, kenyeret és sajtot, észrevette, hogy valaki félig megette azt.

Fent ahol csak ketten voltak azt gondolta, a barátja volt, és nagyon mérges lett. Veszekedni kezdtek.

 A barátja persze tagadta a tettet, a veszekedésből verekedés lett.

Addig heveskedtek, amíg elvesztették az egyensúlyukat és mind a ketten lezuhantak és meghaltak.   

 Később kiderült, hogy  az ebédet egy egér család ette meg.

Ez a kis szobor emlék nekik, a két munkásnak, az egereknek, és az ellopott ebédnek.

Ez egy igazi londoni legenda, amit hallani lehet a helyi kocsmában, esetleg a taxisok is elmesélik a bámuló utasoknak.