Ez nem egy fogyókúrás felhívás. Az egyik Londoni egyetem  a környezetvédelem jegyében megszünteti a marhahús illetve marhahúst tartalmazó ételek árusítását szeptembertől. Mint például a hamburgerét. Ami azért nagy hír. Anglia  hamburger nagyhatalom, a hamburgerek vagy negyed fontos húspogácsák, nagyon népszerűek, mondhatni, hogy a hamburger nemzeti eledel.

A kitiltás oka, a klíma vészhelyzet.  És nem is ők az elsők, a nagy hamburger kivonultatásban, Cambridge konyhája 2016 óta nem szolgál fel marha húst. És más egyetemeket is erre bíztat.

A brit marhatenyésztők elnöke azt mondta, az egész elképzelés rossz. Egyféle terméket kitiltani? Kérem! Ez  túl egyszerű lenne, hogy megoldja a klíma helyzetet.

Az egyetemisták azt gondolják, hogy tesznek valamit a környezetért.. aztán? Valószínűleg átmennek a közeli gyorsétterembe hamburgert enni. Mert azt szerintem kár feltételezni, hogy soha többet nem esznek…

Hogy miért bűnös a hamburger? Mert a marhák metángázt puffogtatnak, ami nagyon szennyező. Így a tartásuk káros a környezetre. Ja és nem beszélve a legelőkről ami inkább valami termény helye lehetne.

Valamit pedig tenni kell, a helyzet nagyon gáz...

Ez az őrült időjárás, a soha nem volt  hőség, aztán következő héten fele annyira meleg, mintha valaki játszana a hideg meleg kapcsolóval odafent. Baj van. Ha kinyitjuk a média csapot folyik belőle a hír, hol mit lepett be a műanyag el nem bomló zacskók áradata. Mit tehet  az ember? Az egyszerű ember. Aki tényleg tenne valamit, nem csak kirakatból. Mondjuk egy háztartásban.

Szelektíven szemetel. Ugye.  

Itt angliában két kuka van általában minden házhoz, egy ujrahasznosítós  ami szürke, és egy általános ami fekete. Lehet hozzá kérni növényi hulladéknak valót, ami zöld, ha van kertünk, és  ételmaradéknak valót is ha szükségesnek látjuk. Ez egy kuka formájú vödör.

Azt gondoljuk ez valami. Más helyeken  előfordul külön papírnak üvegnek való gyüjtőedény is. De megsúgom ezeket öszeborigatják úgyis amikor begyüjtik.

Van aki elmossa a vajas dobozt is, hogy az ujrahasznosíthatóba tehesse. A kérdés hogy a sok liter víz elhasználása, valamint az energia amit annak melegítésére fordít rosszabb, vagy egy vajas doboz általános szemétbe dobása. Tehát a válogatott szemetelés sem a legegyszerűbb. 

 Aztán a vásárlás a következő. Már teljesen termézetes, hogy  viszünk szatyrot a boltba. Többet is, hogy ne keljen reklámtáskát venni.  Ez dícséretes. És takarékos.

Aztán a boltban, ha körülnézünk minden élelmiszer csomagolva van. Műanyag zacskókba leginkább. Alma hatosával körte kilójójával, krumpli 2,2 kilójával.

 Ha nincs, mert lédig, akkor beletesszük a kihelyezett.. zacskóba. Változás, hogy mostanában már egyes szupermarket papírzacskót tesz ki, a szomorú, hogy az oldalában van egy celofán rész, hogy látni lehessen mi van benne és ettől az egész elgyengül és ha az ember nem figyel a bepakolás utáni pillanatban kipotyogás történik. Nem használható, legfeljebb ha gombát vesz az ember..

 Igyekeznek a nagy boltok, értem én, nekik sem könnyű. A természetbarát  anyag bizonyára drága bár most már igérik hogy vége lesz a nájlon zacskózásnak és ősztől bevezetik a textil zsákocskák használatát a zöldség részen a legtöbb nagyáruházban. Eddig még nem látni ilyet.

Akkor menjünk tovább. A kenyér zacskóban van, a péksütemények műanyag dobozban. Ezeket szépen belehelyezzük a lebomló magunkal hozott bevásárlótáskába, de akkor mégis.. elég reménytelen ugye?

Miért lepett el mindent a műanyag a műanyag imádat? A kényelmesség ördöge. Egyedül az okolható. 

De valami már elindult. Mint a nájlonok kitiltása. És  a hamburgeré.