S

Ez a lakótelep mondhatni egy kis falu a városban. Kerítés veszi körbe, térképe akár egy nagy zsák, csak egy bejárattal, az utcái keskenyek és kacskaringósak, még az itt lakók sem tudják biztosra melyik cím merre található, a páros oldalon lakók nem tudják, merre lehet a páratlan felük.. Tipikus angol. Ide csak az hajt be, aki itt lakik, vagy pontosan ide szól a küldetése.

Ennek a helynek van közösségi oldala is, ahol megoszthatják az itt lakók a gondolataikat. Most hogy karantén van, mindenki otthon tölti az idejét, jól rosszul viselve a bezártságot. A közösségi oldalakon megjelenő bejegyzésekből is lehet látni.

-Ki bömbölteti a zenét? Tudja valaki? Üzenem, hogy használjon fejhallgatót!

-Végre kaptam kézmosót a boltban. Kettőt vettem, az egyiket az ajtóm elé tettem, ha kell valakinek, vigye!

-Van valakinek kölcsön szőnyegtisztítója?

-Elcserélném a sütőporos lisztemet simára, akit érdekel írjon! (Angliában  az üzletekben árulnak sütóporral előre bekevert lisztet)

-Kipakoltam a garázst sok dolog eladó, ha érdekel valakit, csak sétáljon erre.. Locsolókanna csak ötven penny.. 

És persze van figyelő szolgálat. Szomszéd őrszem. Az, aki a függöny mögül lesi, ki mit csinál.

A lakótelepnek van saját rendőre is, aki részt vesz a lakógyűlésen is, és ha valaki gyanús alakot észlel és felhívja a városi irodát, eljön tanácsot adni és matricát is hoz, amit az ajtóra ragaszthatunk.

Ez egy megfigyelt terület. Amikor valaki azt hitte egy bogusz gázellenőr járt az utcában, akkor is kijött. Végül kiderült a gázos valós volt tényleg bejelentette valaki, hogy gáz szag van.. 

 Valaki mindig figyel, és közvetít a közösségi oldalon, hogy mi történik.

Ha egy rendőrautó megjelenik, mert valaki letarolt egy kerítést, a közösségi oldalról a helyszíntől a legtávolabbi lakó is értesülhet.

Valaki mindig figyel.

És a héten újra.

Bejegyzés: Behajtott a telepre a rendőrség. Tudja valaki miért? Betörés? Hangoskodás? Drog? Valami gyanús alak? Szinte látni lehet, ahogy a függönyök megrebbennek az utcafronti ablakokon.

És a válasz érkezik. Az utcában lakó a kis Lewis öt éves lett, ma van a születésnapja azt jöttek a rendőrök meglepni.

És a rendőrautó szirénázva behajt és csillog rajta a „Happy Birthday ” szalag, a kis Lewisnek fülig ér a szája. A rendőrők, két marcona fiatalember  pedig jó egészséget kíván..

Karantén van, nemhogy parti, még kimenetel sincs..  De a szomszédban lakók ma nemcsak az ablakból néznek, hanem kimennek az utcára, vagy legalább az ajtóba, és tisztes távolból boldog szülinapot kiabálnak és részt vesznek ezen a kedves különös köszöntésben.

És a szomszéd figyelő szolgálat tovább működik.