Szerdán estére Grantham több kocsmája úgy döntött, hogy zárva tart, és zárva is marad még csütörtökön is a hírre, hogy a városban temetés lesz, egy granthami traveller, temetése.

Traveller-nek, magyarul  - utazónak, a romákat nevezik errefelé, máshogy gypsy – nek.

 Az angol romákról van szó.

Általában lakókocsival utaznak, a városok faluk szélén megállnak, letáboroznak, majd idővel tovább vándorolnak. Néha látni lehet egy egy  tábort az útról, nagy lakókocsik, néhol lovak is legelnek a járművek mögött és régi kerek tetejű szekereket is láthatunk. 

Szerdán több száz utazóra számítottak, akik a temetésre városba érkeznek.

Előfordult már, hogy gypsy temetés miatt megállt a forgalom akár, több szomszédos kisvárosban is, mert a rokonság óriási és hosszú sorban érkeznek az autók.

A szociálmédiában már megjelentek hírek és álhírek, felhívások, például, hogy aki nem akar dugóba kerülni üljön otthon inkább, és ha nincs dolga a városban, akkor is.

Kép : Sky news

Nos, az utazók érkezésének hírére néhány belvárosi kocsma zárva maradt, félve, hogy a gyászoló tömeg a temetés után a kocsmákba veszi az irányt, hogy ott valahogy a bánatát enyhítse.

 A kocsmások azzal indokolták a zárva tartást, hogy nem tudják biztosítani a COVID miatt előírt szabályokat. 

A vendéglátó helyek sokáig zárva voltak a vírus veszély miatt, nem régen nyithattak csak ki.

Bár maszkot nem kell viselni, jobb, ha a vendég az egész kocsmázás alatt ülve marad, kivéve, ha a mellékhelyiségbe megy, vagy a pulthoz rendelni. 

Fontos a biztonságos távolságtartás.

Máshol, néhány étteremben éppen ezért felöltöztetett próbababákat ültetnek a székekre így biztosítva, hogy ne üljenek az emberek túl közel egymáshoz.

Esetleg csak babafejeket tesznek az asztalra jelezve, ide nem kellene ülni. Mindenesetre elég hátborzongató látvány.

 kép a netről 

Itt a városban csak egyszerűen csukva tartották az ajtókat.

A rendőrség azt mondja, a zárva tartással kapcsolatban semmit sem tehet, nem ők javasolták.

Az egész ügy bekerült a helyi lapba, az internetre, és a hírre többen rasszizmust kiáltottak szégyenteljes viselkedéssel vádolva a kocsma tulajdonosokat, mások helyeselték a döntést.

Néhány kocsma azért nyitva maradt a városban, vállalták a tömeges látogatás rizikóját.