Ez a kisváros, ahol manapság olyan háromezer ember lakik, büszkélkedhet a leghosszabb névvel az Egyesült Királyságban.

A falu Wales legnagyobb szigetén található Anglesey-ben. Sokak szerint a sziget az angyalok szigete... de az biztos, hogy a leghosszabb nevű hely az UK-ban itt található.. A  kisváros neve 58 betűből áll, bár ez igazán 51 hang, mert az LL és a CH egynek számít, de ez nem számít.

A név, nos, írjuk már ide:

Llanfair­pwllgwyngyll­gogery­chwyrn­drobwll­llan­tysilio­gogo­goch

Gondolom, az itt élők kimondják ezt könnyedén, bár a Wales-i nyelvet állítólag már nem sokan beszélik, állítólag tizenhét százalék a becsült érték,  ezen a szigeten az átlag hetven százalék felett van. Kell is, ha mondjuk, el szeretnék mondani honnan jöttek… Feljegyezték, hogy egyszer, 2015-ben egy meteorológusnak is sikerült hiba nélkül, lazán pislogás nélkül kimondania a tévében.

Bing kép

 Egyszer állítólag egy keresztrejtvényben is szerepelt, és ezzel be is került a rekordok könyvébe. Arról nem szól a mese, hogy hány embernek sikerült megfejtenie azt a rejtvényt. Ezen kívül bekerült már egy könnyűzenei produktumba is, ahol is az énekesnek muszáj volt a szó közben levegőt vennie…

És bár ez a leghosszabb név, a britek nem lennének britek, ha nem rövidítenének és hívnák egyszerűen csak Llanfairpwll – nak, vagy  Llanfair-nak.

A nevet az ezernyolcszázas évek közepén kapta, bár a település őse már Krisztus előtt jóval létezett. Nem tudni azelőtt hogy hívták? Akkoriban csak pár ember lakott arra.

A jelentése durván fordítva valami ilyesmi: Hely a Szent Mária Templomnál a fehér mogyoró völgyében közel a gyors örvényhez és Szent Tysilio vörös barlangjához.

Bing kép

Manapság elég sok turista felkeresi, bár sok látnivaló nincs, leginkább a vasútállomáson a táblánál lehet pózolni. A helyiek voltak olyan előzékenyek és a várostáblán a név helyes kiejtését is feltüntették.

És hogy miért ezt a nevet kapta? Nos, leginkább azért, hogy a turistákat odacsalogassa.

Persze ott a névadó templom is…

 Bing fotó.

Aki nem hiszi járjon utána!