Szellemek a temetőben. Azok is lehetnének, de valójában  a háborúban elesett katonák alakját alkotta meg egy fiatal művész dróthálóból, ahogy a temetőbe álldogálnának a sírok között, az elesett bajtársakra emlékezve. Meghökkentő és ijesztő látvány is lehet, de a cél nem ijesztegetés. Emlékezés.

November 11 az emlékezés napja angliában. Pipacs napként is emlegetik, mert a nap jelképe a piros pipacs virág. A háborúban elesett katonákra emlékeznek ezen a napon szerte a birodalomban. 

 November 11 én  ért véget az első világháború hivatalosan  az év  11. hónapjának 11. napján  11 órakor. György király kérte a brit népet hogy tartson megemlékezést ebben az időben.    1919 november 11 óta  Nagy Britannia emlékezik, minden novemberben.  Két perc csönd, a rádióban az utcán a bevásárlóközpontokban, a szupermarketekben, a munkahelyeken. Minden és mindenki megáll. Két perc emlékezés azokra akik háborúban haltak meg. Ma már nem csak az első világháború halottaira emlékeznek, hanem az összes elesett katonára.

Azért ez nem munkaszüneti nap, hanem  November második vasárnapján tartják a hivatalos megemlékezéseket és koszorúzásokat a királynő vezetésével. Az idén is  nagy ünnepségre készülnek   Dover mellett a fehér szikláknál alapított katonai emlékművnél, kétszázötvenezer pipacsot fognak a  kiszórni egy második világháborús repülőgépről amin négy veterán is helyet kap. A repülő alacsonyan fog szállni- mondhatnánk az emlkezés nevében óriási környezet szennyezés, ha kétszázötvenezer műanyag virág repül, de nem. Önkéntesek fogják összeszedni az elszórt virágokat az ünnepség után.

És hogy miért pipacs?

A megemlékezés napja előtt már árulni kezdik a kis papír virágokat amit egy gombostűvel lehet a kabátgallérra tűzni. Külön üzemek álítják elő ezt millió számra.  Az ár bármennyi, adomány. A kadétok járják az utcát vele és perselybe gyűjtik a pénzt, a munkahelyeken kis papír tálcákon kínálják, éppen úgy  mint az üzletek a pénztáraiknál. Az adományok a katona családok támogatására gyűlik.

És az ok, amiért a jelkép a pipacs, a háború után a csatamezőkön ezernyi milliónyi pipacs nyílt. Szinte ez volt az egyetlen növény ami kinőtt a feldúlt csatamezőkön. Mintha a föld is vérzett volna, vöröslött a táj. Egy fiatal kanadai katonaorvos írt egy verset, a katonasírokról Franciaországban, a pipacsmezőben. Ezt olvasva, egy emberjogi aktivista  selyem pipacsokat kezdett árulni a sérült katonák megsegítésére.. Hát így kezdődött. 1921 ben és innen vette át a brit hadsereg  mint jelképet.

 Ma már több jelentést is tulajdonítanak, neki, a piros virágok felhívásként virítanak, a kis zöld levelet 11 óra állásba kell fordítani, ha helyesen akarjuk viselni.  

Ilyenkor minden tle van velük, nagyobb változatok megjelennek a lámpaoszlopokon, rögtönzött katona temetőket építenek a város közepén a fehér fakersztekkel, a bejáratoknál pipacs koszorúk virítanak..

A gyerekek az iskolában üdítős palackok aljából gyártanak pipacsokat amit az út mellett sorban a földbe tűznek. De lehet vásárolni ékszert, inget, sapkát, autóra erősíthető díszt , matricát...

Van aki horgolja a pipacsokat ezerszám, hogy asztán szőnyegként terüljön a  helyi templomban, emlékeztessen..

Fehér pipacs jelkép is előfordul, bár leginkább csak képen. Soha többé háborút! Kiáltja a fehér és ez leginkább a nők jelképe 1933 óta.

Persze sokan nem viselik a piros virágot mert azt gondolják  ez egy politikai eszköz arra, hogy a háborúnak jogosultsága legyen. 

És van lila pipacs is, ezt a háborúban elpusztult állatok, főleg lovak emlékére készítik.

A kitúző mindig hordahtó, egész évben, nem csak ilyenkor.

De az eredeti jelentés nem sikkadt el az üzleti lehetőségek között. Britannnia emlékezik.. Sokan meghaltak.

" Hősök" Mondják. És a katonaság népszerű "foglalkozás" Legyél te is hős!  Hallani a toborzást a rádióban. Szükség van rád. Mint egy új család. Jó lehetőség. Karrier. 

Toboroznak az iskolákban tizenéves kadétok csoportjait látni az utcán, az ünnepségeken, mint törpe katonák katonai egyenruhában. 

A katonaság erős közösség. Gyere állj te is közénk! Hirdetik.

Csak azt nem mondják el akkor, hogy a katonáknak ölni kell.. És hogy  ebbe bele lehet halni fiam.