Bizarr hagyomány a „Bonfire night” ami minden évben november ötödikén tartanak Angliában. Bonfire az máglyát jelent, de talán az " Örömtüzek éjszakája" lehet egy szebb név. Ezen az estén nagy tüzijátékkal és több méter magas máglyákkal emlékeznek  Guy Fawkes összeesküvésére, vagyis annak a meghiúsítására már több mint négyszáz éve.

Hogy miért is bizarr?  Az összeesküvés 1605 ben a puskapor összeesküvés néven futott, ahol egy római katolikus csoport megpróbálta megölni a királyt  I. Jakabot és felrobbantani a parlamentet. Mindezt azért, hogy a katolikus vallást gyakorolhassák továbbra is. Guy Fawkes volt az egyik összeesküvő,  nem egyedüli, de ma leginkább az Ő nevével kapcsolják össze az ünnepet. Az összeesküvők harminchat hordó puskaport rejtettek el a parlament pincéjében, de  nem sikerült nekik felrobbantani. Az összeesküvést lelepelzték, és Guy a Tower börtönébe került.

Aztán csúnya dolgok következtek, hogy elárulja a többi összesküvő nevét, végül felnégyelték, és  elrettentésül a birodalom négy sarkába küldték a darabjait. Már a leleplezés idején örömtüzek gyújtására ösztönözték a polgárokat, és a következő évben  november ötödikét, nemzeti hálaadás napjaként ünnepelték, hogy a király memenekült.  Mindenhol örömtüzeket, hatalmas máglyákat gyújtottak amire Guy-t formázó szalmabábot dobtak.

A  báb égetés szokása ilyenkor október vége felé  persze régebbről ered amikor a szalmabábukat a gonosz szellemek megsemmisítése céljából dobálták a tűzbe, de ettől a dátumtól a bábu a Guy nevet viselte.

Azóta  Britanniában minden évben megünneplik ezt a napot, hatalmas hosszú tüzijátékokat rendeznek, és ami talán egyedülálló a világon, hogy nem ingyenes, hanem jegyet kell venni.. A Tüzijátékra. Igen.

Sok helyen igyekeznek eldugott völgyekben tartani az attrakciót, kivédve a potyázást. Idén az időjárás nem kedvez az ünneplésnek,  a sok eső miatt a völgyek  nagyon sárosak lettek, néhol egészen mocsarassá váltak. 

Ezen a napon vagy a megelőző hétvégén tüzijátékokkal, és máglyákkal ünnepel Britannia. Tüzijáték árusító üzletek nyílnak a szezonra,  a kocsmák udvarán kisebb máglyák égnek, és alkalomhoz illő ételeket karamellába mártott almát, és héjában sült krumplit kínálnak. Ez jó alkalom elégetni a törött széket és egyéb éghető szemetet, raklapot, csak hogy a máglya mérete nagyobb legyen....  Az emberek a hátsó kertekben lövik a tüzijáték rakétákat. Vannak ellenzők, akik szigorítanának és engedélyhez kötnék a lődözést, az állatvédők egyre erélyesebben lépnek fel ellene a környezetvédőkkel karöltve. De egyelőre megy a tüzijáték és az örömtüzek is égnek. Igaz, ma már más mint akkor régen. 

A Yorki St. Peter iskola nem ünnepel soha, itt nincs tüzijáték, és örömtűz se, ez az az iskola, ahova Guy járt annak idején. Ök nem ünneplik a kivégzését annak, aki közülük való volt.

A szalmabábuk pedig már nem feltétlenül őt ábrázolják. Égetnek híres személyeket közszereplőket, politikusokat főleg, de színészek és más celebek is lehetnek. Például égett már Boris Johnson, sőt Trump is.  Persze szalma bábu formájában. Idén a parlament szóvíöje kapta ez a kétes dicsőséget a brit parlament házelnöke John Bercow került a máglya tetejére kezében Boris Johnson és Jeremy Corbin fejével.

Szinte hallani lehet ahogy kiabál „Order”  (Rendet)

A hagyomány él,  az emberek számontartják és életben tartják.