Elfogtak két férfit, akiket azzal gyanúsítanak, hogy elloptak egy négy millió fontot érő aranyvécét egy kiállításról az angliai Blenheim kastélyból. A kastély Churchill szülőháza, kastélya ugye, és a világörökség része is. Ez a gyönyörű szép kastély adott helyet a kiállításnak, amit most bezárták a nyomozás idejére. A WC eddig nem került elő.

A műalkotás 18 karátos aranyból teljes mértékben funkcionáló WC  Maurizio Cattelan olasz művész alkotása. Az alkotó azt mondta, reméli ez valami Robin Hood akció, vagy ugratás,  mert ki lenne annyira bolond, hogy ellopna egy WC-t? Pedig valószínűleg lenne több jelentkező is. Ha mondjuk, nem műalkotásilag nézzük, a kiállított tárgy kinézete teljesen megegyezik egy átlagos WC-vel, A különbség és az értéke, átlagos szemmel, az anyaga. Az 18 karátos tömör arany!

A művész  erősen  ironikus és provokatív alkotását az amerikai álom portréjának nevezik. A címe America. Ezt  az arany vécét,  már bemutatták New Yorkban  2016-ban, ahol százezer ember  állt sorba, hogy használhassa. Naná, el lehet képzelni, hogy egyszer az életben egy arany WC-be izé…. Ezt elkerülendő a Blenheim kastélyban a használati  időt három percben limitálták, hogy mindenki sorra kerülhessen. Megadták az esélyt. Sőt meghívták a közönséget, hogy használja az aranyból készült WC-t a látogatás során. Az alkotás arra akar rávilágítani, hogy mindannyiunk testének ugyanolyan szükségletei vannak, nem számítanak a gazdasági és szociális különbségek. Az amerikai álom, egy luxus elit tárgy, ami itt a kiállításon mindenki számára elérhető.

A WC kiállításra érkezett Angliába, ami október végéig megtekinthető sok más műalkotással együtt. Vagyis már nem. A WC már nem látható, csak a többi alkotás.. Beépítették és használták is. Állítólag őrizték is, gondolom az ajtó előtt állt valaki, mégis, pár nap múlva ellopták.

A lopás, vízszerelői gyakorlatot feltételez a rablóknál, és nem is  lehetett valami könnyű ellopni, mégis sikerült nekik. A vizet úgy látszik nem tudták elzárni a szerelés előtt, mert a művelet leázást és vízkárokat okozott.

 Maurizio Cattelan prvovokatív és meghökkentő néhol morbid alkotásai, a többi pedig még megtekinthető. Mint például egy térdelő iskolás Hitler szobor, aki megbocsájtásért imádkozik. Érdekes ez a szobor itt, Churchill házában, a legnagyobb ellenségek voltak, és most itt imádkozik egy szobában, abban a házban, ahol Winston született…

Érkezett egy mini szobor a művészről egy játék méretű kicsi Cattelan, aki elrejtőzik és lesi a látogatókat az egyik szobában, és még jó pár meghökkentő alkotás.

A WC már nem látható és nem használható. Viszont egyesek szerint azzal hogy ellopták a műalkotás halhatatlanná vált. 

Hát igen WC-re szükség van.