Mostanában sok szomorú történetet lehet hallani arról, hogy Pub-ok zárnak be, a magas fenntartási költségek miatt. De nem csak azért, mert a  költségek magasak, hanem mert mostanában a szupermarketekben olcsón lehet italhoz jutni. Ez nem tesz jót a kocsma üzletnek.

Egy hónapban körülbelül 40 kocsma zár be az Egyesült Királyságban.

Persze most ez úgy hangzik, hogy sírnak az iszákosok, és hát biztosan olyan is van, de a Pub-ok többsége ami bezár nem késdobáló, hanem szórakozóhely ahol az enberek kikapcsolódnak, a környék  közönsége találkozik.

Az egyik faluban Tollertonban a helyiek összefogtak, hogy megmentsék a helyi kocsmát. Elhatározták, hogy megveszik közösen, és bár eddig is sokan a maugkénak érezték, most tényleg az övék lesz. A falu  kocsmája  a különleges  Légiutas kísérő nevet viseli.

A kocsma a hatvanas- hetvenes évek körül épült, amikor a falu fejlődésnek indult, és ez  intézmény, az egyik lényeges része volt a fejlődésnek.  Sokáig elég jól ment az üzlet, de mostanra már nem, ezért a tulajdonos árulni kezdte. A falunak elsőbbsége van a vásárlásban, és hat hónapja van, rá hogy ajánlatot tegyen.

Létrehoztak hát egy társaságot, és megkérték a helyi lakosokat, hogy vásároljanak részt, amolyan részvény félét. Megbeszélést hívtak össze, ahol több mint kétszázan jelentek meg. A szövetkezet látrejött. Ha sikerül a vásárlás, akkor  már cask üzemeltetőt keresnek, és a kocsma működik tovább!

A tulajdonos a társaság, a részvényesek pedig a falu lakói, de a vásárlás még nem zárult le, még bárki beszállhat, még te is!

Az összeg amit össze kell szedni százhetvenezer font. Pár nap alatt már ötvenezer font összegyűlt, amit ötven ember tett le, de még várják a befektetőket. Négy hét van rá, hogy az összeg összejöjjön, részt vásárolni  december huszadikán lehet utoljára.

És hogy mitől különleges ez a hely?

Tollerton egy kicsi falu, és a kocsma kulcs fontoságú a közösség mindennapjaiban. A falu közepén áll, és ha ez bezár, már nem lesz hova menni, barátokkal találkozni, kikapcsolódni a helyieknek akik rendszeresen látogatják a helyet.

Az üzemeltető, ha az üzlet létrejön, a helyiek támogatását élvezheti, terveznek egy kicsi sörfőzdét felállítani a Pub-ban, és  rendszeres helyi söröket árulni. Falusiak önkéntesnek jelentkezhetnek a bárpult mögé dolgozni, és ha minden jól megy, a helyi társaságok itt fogják tartani az üzleti találkozóikat. Ez a kocsma  különleges lesz.

Nagy Britanniában már hetvenkettő hasonló falu kocsmája működik sikersen és termel profitot a tulajdonosainak, az aza a falu lakóinak.

Még van  idő, lehet beszállni...