Bizarr esethez hívták a rendőrséget Radfordban.  Egy nagy liba szállt be egy taxiba,a szó szoros értelmében,  mivel ajtót nyitni nem tudott, az ablakon keresztül repült be, az üveget betörve. Aztán csak állt megzavarodva és nézett ki az ablakon. Nem tudott kijönni. Vagy nem mert.

A rendőrség fotója.

A rendőrök nem akartak hinni a fülüknek amikor a hívást fogadták, és kivonultak. A liba ott ácsorgott a taxi ülésen.

Gondolkodtak mi történhetett, és nagyon valószínűnek látszik, hogy a liba a híres  Nottinghami Libavásárba szeretett volna menni, ezért akart taxizni.

A Libavásárt,  több mint ezer éve tartják Nottinghamban. Régebben a környező megyékből, utaztatták a libákat, erre a vásárra, nagyon vigyázva rájuk, még a  lábukat is bebugyolálták, hogy nehogy megsérüljenek. A vásár St  Matthew napi ünnepség előtt volt, hogy a libák az asztalra kerülhessenek az ünnepen, finom ropogósra sütve.. 

Állatvásár már rég nincs, és manapság a szórakozáson van a hangsúly, de a vásárt még mindig megtartják. Igazából a több mint ezer év alatt a  csak 1646 ban  maradt el a bubópestis miatt, és a két világháború idején sem rendezték meg. 

Ma pedig Britannia legnagyobb utazó vidámparkja épül ilyenkor Nottingham határába egy hétre. Egy hatalmas vidámpark város.

Hangos a zene és mivel hétköznep kezdődik a buli,  szerdán és csütörtökön  még csak este lehet szórakozni, de péntektől már reggel indulnak a hinták, így a  péntek a helyi iskolában szünnap, mert nem hallani semmit.

Ez a vásár hagyományosan október második szerdáján kezdődik, de csak az ezerhétszázas évektől azelőtt szeptember végén tartották. A váltás is csak azért történt mert a Britek akkor tértek át a Gregorian naptárhasználatra, és ugrottak mindjárt 13 napot. Így került a vásár ideje októberre és ott is maradt.

1960 óta  egy óriási liba szobor is előkerül ilyenkor, egy  a vásárhoz közeli körforgalom közepében áll,  szép két méteres nagyságával,  hogy iráynt mutasson.Mára már ez is hagyomány.

A vásár nagy  tényleg, mindenféle körhinták és forgó megpördülő szédítő berendezések, zörögnek zenélnek mozognak mindenfelé,  mind különbözú népszerű slágert bömböltetve egyidőben.  Persze nagy az étel kínálat is, hamburgerek és kolbászok,piték és persze kapható a nottinghami specialitás,  zöldborsó püré mentaszósszal a tetején.

Sülnek a fánkok és a vattacukrok bezacskózva lebegnek a sátrak szélén, mint apró színes felhők, ahogy lennie kell. És hogy a libánk mit akart ott csinálni már nem fog kiderülni, mert állatorvoshoz vitték hogy a sérüléset bekötözzék az üvegtörés után, és talán libapszichologushoz is, hogy rájöjjenek mi vezette ere a cselekedetre. Vagyis már nem jut el a Libavásárra. De talán jobb is így neki.

Arról már nem is szólva, hogy tíz fok van és extra mennyiségű eső esik minden nap, annyira, hogy még angol szemmel is sok. A vásár ideje most van, hagyomány már több mint ezer éve, már 1100 ból is van bejegyzés róla, de  állítólag már azelőtt is megrendezték.

Mindegy, eső vagy sár, ez nem maradhat el. Mindig minden éveben megtartják.

Nottinghamban az erdő szélen...