Ha szereted a vizi sportokat, Angliában nem csalódhatsz.

Szigetország, persze körbe körbe jobbnál jobb és szebbnél szebb partszakaszokkal. Lehet szörfözni és búvárkodni is evgész évben.

Az igaz, hogy a víz mindig  hideg , na és a levegő is mondjuk ősszel, és  télen, ja és  tavasszal is, na és néha nyáron is, de ez a tény nem kell hogy visszatartsa az erre vágyókat.

Vannak például egyetemi klubbok amelyek ilyenkor októberben indítják a szörf kurzusokat. A víz öt a levegő tíz fokos. A jelöltek termál úszóruhát kapnak bokáig érő hosszú újjú fajtát, aztán jöhet a bemelegítés. Ugye már nincs is olyan hideg egy kis futkosás után? Kivéve ami kikóg.. kéz láb...

Szóval nem is  furcsa, hogy vízalatti szobrok is bemutatásra kerültek Londonban.  Sajnos már nem látható, és nem az esőzések és a dagály miatt, hanem mert szeptember végéig volt csak kiállítva a Temze torkolatánál egy nagyon különleges szoborcsoport.

Hogy láthassák, nem kellett  búvárrruhába öltözni, elég  volt az apályt kivárni. Sőt ezt még egy pontos időtáblával is  a rendezők, amin jelölték, hogy mikor is érdemes a partra menni.

 Az alkotó Jason de Caire Taylor, aki nem csak művész, hanem képzett  búvár oktató is. Az első vízalatti szobrát 2006 ban alkotta Granada partjainál,  ami most a National Geographic listáján  is szerepel. Ezt csak a víz alatt lehet látni, nem bukkan elő soha , és lassan a vizi élőéányek is rájuk telepszenek. A vízalatti  múzeum  távolabb van a népszerű túristás helyektől és a sérülékeny értékes zátonyoktól, elcsalogatva onna a túristákat.

Az alkotásia híresek, meghökkentőék és kissé talán félelmetesek is. De az biztos, nagyon különlegesek.

A Londonban kiállított szoborcsoport,  négy lovast ábrázol, az akopalipszis négy lovát. A lovasok persze mások.  Kettő ölötnyös férfi - üzletemberek, és kettő gyerek -  a jövő igéretei. A lovak feje helyén olajpumpa van.

Amikor a tenger visszahúzódik és ezzel egütt a folyó vízszintje is leapad, fokozatosan láthatóvá válnak a szobrok.

Képzeljük el.. Először a lovasok feje bukkan ki, majd  ahogy a víz fogy, lassan a többi rész is láthatóvá válik.  Az öltönyös alakok szimbolizálják az ellenállást a klíma krízis tagadását. A lovasok üzletemberek. A gyerekek a reményt jelentik,  a jővőbeli változásokat. Az apály a víz emelkedése azt szimbolizálja milyen kevés időnk van cselekedni. De a reményt is kínál, hogy újra minden visszaáll és lehet újrakezdeni.