Az életveszélyes koronavírus a Britekhez is betette a lábát. A megbetegedések száma gyors ütemben növekedik. Sajnos az ijesztgetés is. A betegség ellen nincs fegyver, semmi, csak reménykedhetünk, imádkozhatunk,  és kezet fertőtleníthetünk. Sokszor.

 Nagy Britannia haditervet készített. Egy háború a betegség ellen. A terv huszonhét oldalas és tizenöt pontban foglalja össze a lényeget. Azt feltételezik, hogy minden ötödik ember lesz beteg.  A haditerv szerint az utcán harckocsik jelenhetnek meg, a rendőrség emberhiány miatt, nem fog a kisebb bűnesetekkel foglalkozni.

Az egyik fő pont, hogy több temetkezési helyet kell kialakítani, a szakértők már keresik a megfelelő helyeket. Fő a pozitív gondolkodás.

Figyelmeztetnek, komoly kitörés várható, ami pánik bevásárlást eredményezhet, és üres polcokat az üzletekben. A kormányterv szerint nem fognak városokat lezárni, és nincs szükség élelem és gyógyszer felhalmozására.

Felmérést készítettek és a megkérdezettek 80% azt mondta meg sem fordult a fejében, hogy élelmiszert halmozzon fel.

Nos ha csak a számokat nézzük, mennyire mást mond, ha azt mondjuk ötből egy, ami húsz százalék, és azt hogy a megkérdezettek 80 százaléka nem, vagyis, kb. húsz százalék fog pánikbevásárlást rendezni… Talán köze van az egésznek a híres 80-20 példához.

 (A Pareto-elv, más néven a 80–20 szabály. Az elemzés az 80/20 szabályon alapszik, amely szerint a problémák 80%-a mögött a kiváltó okok 20%-a áll. Tehát ez alapján érdemes rangsorolni a problémákat és először lényeges 20%-kal kell foglalkozni..)

Igaz ugye?

 A nagy szupermarket láncok  pedig elkezdték a felkészülést, hátha azért az élelem betározók mégis ellepik, és kifosztják a boltokat. A Tesco napokon át tartó gyakorlatot tartott a dolgozóinak, amiben különböző szituációkat próbáltak eljátszani, és megpróbálnak felkészülni a feladatokra.

Az emberek szerintük pedig valószínűleg már írják a bevásárló listát, hogy két hétre való élelmet felhalmozzanak. Legalább. Ennyi a javasolt otthon töltött idő, ha valakit leteper a vírus.

 Errefelé a fizetett betegszabadság a hiányzás negyedik napjától jár, vagyis az első három nap fizetetlen. Most, hogy a vírus támad, és mindenhol figyelmeztetnek, ha valaki a betegség tüneteit felfedezi, magán akkor maradjon otthon, ez a törvény veszélyt jelent.

Mert ugye, ha beteg az ember alapból otthon marad, de mi van, ha - Á, én nem vagyok annyira rosszul - felkiáltással, a tag elmegy dolgozni. -  Csak egy kis nátha.. - teszi még hozzá esetleg.  Három nap fizetetlen az testvérek közt is három nap fizetetlen… Amúgy a táppénz is elég kevés, kevesebb, mint a harmada a minimálbérnek.(Tegyük hozzá, hacsak a munkáltató másképp nem rendelkezik.)  A terv szerint ez is változik, a táppénz az első naptól jár mostantól, nem igazságos büntetni azt aki helyesen cselekszik és otthon marad ha beteg…

A munkahelyeken és az iskolákba plakátokat és körleveleket küldenek, hogyan is kell helyesen kezet mosni, ahányszor csak lehet, minél gyakrabban, ahogy anyukád is tanította, a kézfejedet is mosd meg az is a tied.. legalább húsz másodpercig sikáld, aztán használj kézfertőtlenítőt.

Van olyan munkahely ahol a mosdó kijáratán a kilincs automatikusan az ember kezébe nyom egy adagot. A legnagyobb drogéria lánc legtöbb üzlete már kifogyott a kézfertőtlenítőből, illetve ahol van kettő darab a vásárlási limit.

Egyelőre nem látszik a járvány semmi nyoma, a boltok polcai roskadoznak az áruk alatt.

minden tele van, áruval  - kivéve persze, a kézfertőtlenítőt. –  Úgy látszik a többség ebben látja a megoldást. Márpedig az nincs egyelőre, mindenki vigyázzon magára amennyire tud, hogy ne kerülön abba a bizonyos húsz százalékba. Se betegnek, se pánikolónak.

Az Úr legyen velünk.