Mostanában egyre töb hirdetést látni eladó templomokról. Üres épületeket hirdetnek megvételre sőt árverésre. Az ár legtöbbször nem túl magas, egy átlagos ház ára.

Templom  lakás

 Az épületek régiek, színes üvegablakos szép templomok, amikbe valaha áhítattal lépett be minden látogató. Felnézett és csodálta a fény játékát a színes üvegen érezte a mindenható jelenlétét. Imádkozott. Fohászkodott. Megnyugvást keresett. Esetleg menekült,  Istennel próbált kapcsolatba kerülni ezen a helyen. Volt esküvő és kersztelő és misék sora. Mi történt hát? Hova lettek? Hogy a templom már nem kell többé?

Az épületek pedig előbb vagy utóbb elkelnek. Lakássá sőt társasházzá avanzsál némelyik, míg másokból óvoda vagy esetleg idősek otthona lesz, külön lakrészekkel. Van amelyik bútorbolt, vagy éppen régiségbolttá változik.

Persze nem lehet belőle akármi, az épületeken egészen kicsit lehet csak alakítani, mert műemléki védelem alatt állnak. Vagyis tilos ásni, még akkor is, ha mondjuk egy vezetéket inkább a földbe rejtenének, tilos  falat áthelyezni, bontani. És persze ha mégis akkor akadhatnak kellemetlen meglepetések. Kisérteties elképzelni hogy a padló alatt esetleg nyughelyek vannak, nem különben a kertben az épület körül. Régi sírhelyek. Amik már nem láthatóak, a sírkövek már rég nincsnek ott. 

Templom  lakás

Az épületek szépek templomnak.. Lakni benne? Nagyon fura lehet.

Mitől tempom hát egy templom? A gyülekezettől? Akkor némelyik sportcsarnok is templomi jelzőt kaphatna sőt kisebb gyülekezeteknél még egy lakás is. Tehát az nem templom.  A hittől? A helytől?

A kinézettől?

A templom az szent hely. Felszentelt hely. Isten háza. És most? 

Templom  lakás

Ezek a lakások és egyebek igenis templomban lesznek. Akkor is, ha már átalakul, ha a festémyeket letakarják gipszkartonnal, ha könyű szerkezettel emeletet építenek bele vagy akármit is csinálnak.Templom  lakás

Lehet hogy ma már nem így történik a helyválasztás, de régebben…

A templomok legtöbbször oda épültek gondos választás után, ahol a legerősebb pozitív energiák összpontosulnak. Vagy ahol a mágneses  energia vonalak vonalak keresztezik egymást. Azt mondják ilyen helyeken jó feltöltődni, de élni nem, a túl sok energia nyugtalanná teszi az embert..

Templom  lakás

Vannak azért vállalkozók akik romantikosnak érzik ha reggelente a nap színes mozaikot vetít a takarójukra, ha boltíves ablakon bámulnak a kertre a kávéjuk felett.

Lehet, hogy az üzletnek jót tesz, és felpezsdül aki belép az érdekes környezet miatt  többet vásárol.

Akárhogy is, ez eléggé vegyes érzést kelt ha egy  templom már másként üzemel.