Ősz van, levélhullós avarszagú esős ősz. A napok rövidek és este korán sötétedik. De a várakozás már megkezdődött. Novemberbe lépve, elkezdődött a karácsonyi szezon. Bizony, ahogy errefelé mondják, a Karácsony már a sarkon van. Valóban 40 rövidke nap, és itt az év legnagyobb ünnepe. Az üzletekben már karácsonyi zenét öntenek a vásárlókra, az eladók karácsonyi pulóverekben feszítenek. Rénszarvasos, hóemberes mikulásos... csillogó karácsonyi. Az utcákat is elkezdik felkészíteni az ünnepre, a főutcákat, tereket, kivilágítják.

Karácsony Londonban  környezetbarát Kivilágítás  ünneplés

Hogy mit is ünneplünk, az valahol már nem is lényeges.  Maga az ünnep az. 

Az idén November hetedikén volt az első lámpagyújtás, a díszlámpák felkapcsolása az első helyszinen. Mert ez nem úgy történik, hogy felrakják a mindenféle karácsonyi  díszeket, lámpasorokat,  és  csak úgy bekapcsolják.

Karácsony Londonban  környezetbarát Kivilágítás  ünneplés

Nem. Minden évben, néhány hírességé a megtiszteltetés, hogy elfordítsa  a kapcsolót, ünnepség keretében, forralt borral cukros pörkölt mogyoróval körítve. És persze közönséggel. Minél nagyobbal. És ez a kapcsolás, megnyitja a karácsonyi bevásárlás szezonját. Felvillanyozódnak a nagy üzletházak kívülről, és belülről, híres bábjátékos kirakatok szórakoztatnak, van ahol élő modellek ülnek a kirakatban, vagy hatalmas szörmeállatok integetnek a bejáratnál.

Karácsony Londonban  környezetbarát Kivilágítás  ünneplés

 Az idén egy modell volt  az első kiválasztott  a kapcsolásra Londonban, a Carnaby streeten, a következőt, a  Covent Garden több mint 115 ezer égőjét Emma  Thonpson és Emilia Clarke kapcsolta be. A többi híresség nevét még nem hozták nyilvánosságra. Majd az utolsó percben.. Következik Regent Street Oxford street.. 

A legtöbb nagyobb városban van egy kiválasztott, aki kapcsolhat,  ha más nem a polgármester, de mindenhol gyúlnak a fények.

 A világítás témája Londonban  minden évben más, tavaly, a  nagy sikert aratott Bohém Rapszódia volt a téma,  idén az óceán és az újrahasznosítás áll a középpontban. Vagyis ezért zöld a Karácsony.

 A kivilágítás a West enden Carnaby street- en kezdődik, az idei dekorációt több mint 1500 műanyag palackból és újra hasznosított halászhálóból alkották meg.

 Az óceánt jelenítik meg, láthatjuk a  rózsaszín korallokat mélyen a gyönyörű kék tengerben, vagy a tengeri hínárok erdején utazhatunk keresztül, minden újrahasznosított anyagból létrehozva.

Karácsony Londonban  környezetbarát Kivilágítás  ünneplés

Következik a Camden,  a Regents street  a belváros, ahol az utakat lezárják a forgalom elől, a gyalogosok amúgy nem is férnének el a járdákon akkora a tömeg.

Karácsony Londonban  környezetbarát Kivilágítás  ünneplés

Szikrázó hatalmas kitárt szárnyű angyalok lebegnek az út felett. Millió gömb és égő ragyog. Rengeteg tengeri élőlény látható, köztük egy öt méter hosszú bálna, delfinek,  medúzák és még sok más. Káprázatos.

Karácsony Londonban  környezetbarát Kivilágítás  ünneplés

Az idei üzenet, „Egy óceán egy bolygó” felhívás a környezet, az óceán védelmére. Minden kiállított darab újrahasznosított anyagból készült és vegán festékkel festették meg őket.

A karácsonyi kivilágítás fokozatos, minden héten más utca, terület kapcsolodik be, azaz fel, és borul az esti utcákra ragyogó fény físzítés. Minden utca az óceán más területét jeleníti meg. A világítás pedig, nos  ha már környezetvédelem az üzenet, nem lehet más, mint száz százalékban megújuló energia forrás.  

Karácsony Londonban  környezetbarát Kivilágítás  ünneplés

A látvány most is mint minden évben gyönyörű.Az emebráradat szédítő és nyomasztó. Elkezdődött. Itt a Karácsony.

Karácsony Londonban  környezetbarát Kivilágítás  ünneplés

Persze nem  mindenki ünnepel, ahogy kifelé haladunk a belvárosból, vannak Londonnak olyan részei ahol Karácsony idején sem változik semmi. Nincs díszkivilágítás, nincsenek fények és feldíszített világító diszek a házakon. Ezek a városrészek muzulmánok lakta  negyedek.

Éles az ellentét, a sötétbe borult utcák a sok ragyogás után.