Lehetnék én akár ablakpucoló is…

De akármilyen különös, nem olyan egyszerű ez. Ez kérem egy szakma, amit éppen úgy, mint más szakmákat tanulni kell. Nem csak neki esni holmi ablakmosó folyadékkal vagy ’neadjisten újságpapírral. Na de kérem…. Hát nem így megy ez.

Ez errefelé máshogy működik. 

Említettük egy régebbi bejegyzésben az itt Angliában megszokott, de számunkra érthetetlen dolgok között, a kifelé nyíló ablakokat. Ha meghallja  ezt az ember,  csak megrántja a vállát, na és?

 De ha kint már mindig szürkének látszik az ég, és a szomszéd fehérre mosott ruhája is minden alkalommal szürke, nos, akkor kiderül, itt az ablakmosás ideje.  A földszint még oké. Kimegyünk a kis flakonunkal, és lemosogatjuk, ahogy mondják az a hosszú amíg nekiállunk...  De mi történik az emelettel? Ha sehogy sem lehet hozzáférn? Lehetetlen mondom, az ablak egyik szárnya nyitható, vagy egy sem… Esetleg  valami teleszkópos nyéllel ellátott szerkezettel?  nagyon ügyesen.. Vagy…

Igen hívjunk  egy profi ablakmosót.

Egy szerviz 10-15 fontba kerül egy átlagos három szobás háznak, de persze minden a megegyezésen és az ablakok számán múlik.

 Aztán jön a mosóember megállapodás szerinti rendben, havonta, vagy ahogy kívánjuk, nem is kell otthon lenni hozzá.  A fizetést leemeli inkasszóval, de csekket is elfogad... a kis furgonjával leparkol a ház előtt, és kezdődik a munka. nem kell neki semmi bentről, a furgonban víztartály van, előre bekevert mosószeres, vagy nem, ez is megállapodás szerint, mert van, aki a tiszta vizet preferálja.. és van még egy  hosszú hosszú slag, egy szép nagy guriga. Ez lehet több mint száz méter is.  Mert hát mondhatjuk a ház eleje könnyű, legyintünk is talán, de hátul kertek vannak, kicsike kertecskék  magas kétméteres deszkakerítéssel tagolva. Mondjuk egy öt házból álló sorháznál már nem is semmi a hossz. A mosóembernek be kell mennie a kertekbe. Oda parkolni nemigen lehet, marad a slag vonszolás.  Igaz itt legalább nem kell arra számítani, hogy egy kutyát is kint tartanának az udvaron, és az beleharapna az ablakmosó nadrágjába. A kutyák bent őrjöngenek a szobában.  Az ablakmosó szerkezet nyele hosszú, a végén kefe van, amin keresztül az emberünk permetezi a vizet az ablakra és  ügyesen kicsit átsikálja. Aztán majd megszárad  magától, ha szerencsénk van cseppmentesen, a mű kész a rendesebbje az alku szerint lemossa a kereteket és a párkányokat is.

Mindezt megspórolni akaró tagok közt van olyan, aki megveszi a berendezést és maga mossa az ablakait, a megtérülés egész gyors, az ablak tiszta mindig. Hátránya, hogy lassacskán moshatja a család és barátok ablakait  is, pusztán szeretetből,  és akkor igaz, hogy megspórolta az ablakmosót, de mosogathat fél napokat máshol.  Kölcsön nem adja, még elrontják.. Végül vakargathatja a fejét, hogy hát kellett ez neki?

 És hogy hogyan lehetünk professzionális ablakpucolók? Kérem, az ember lehet inas először, vagyis szakmunkástanuló szebben mondva.

A kezdéshez, legyen érettségi. Aztán találni kell valakit, aki felveszi a jelöltet inasnak. Persze bizonyos készségek is kellenek. Elszántság, odafigyelés, türelem, stresszes helyzetek nyugodt kezelése. Ja, és jól kell bírni a negatív kritikát. Az ablakot minden időjárási körülmények között mosni kell, egy eső nem riaszthatja el az elszánt ablakmosót.

A tanulóidőre jár olyan ösztöndíjféle, ami kb. 140 font/ hét, és bizony egész sok lehetőséget hirdetnek. Ha valaki ügyes hamar saját ablakpucoló céget alapíthat…

Hát, íme kérem, egy jó kis szakma. Keresett. És bár már vannak olyan ablakok, amik ugyan kifelé nyílnak,  de egy kis kallantyúval mégis megfordíthatóak, és megpucolhatóak saját kezűleg minden oldalon. Azért a többség kifelé nyílik és elérhetetlen… Ezért ez a szakma tuti, és mindig szükség lesz egy jó ablakmosóra.

Azt még befejezésül megjegyzem, hogy az ablak belső oldala mindig a mienk marad, az az, miután a külsejét jó pénzért megtisztítják, mi nekiállhatunk bent. De ez egy másik történet..

A végén minden ragyog.