Black Friday, olvassuk mindenhol, zubog a reklámokból, és az internetes boltokból. Ha lefordítjuk fekete pénteket jelent magyarul és azt gondoljuk egy csinos név egy jó kis vásárláshoz. Hát ez elég közel áll az igazsághoz.

Hogy honnan ered arra több ötlet is van.

Persze Amerikából jött, a hálaadás ünnepe utáni pénteken van az ideje, vagyis minden évben kicsit más a dátum. A hálaadás Amerikában November negyedik csütörtökje, és az az utáni péntek a fekete péntek.

Az eredeti elnevezés 1952 ből származik, egyesek a hálaadás utáni nagy forgalom, a forgalmi dugók miatt hívják feketének ezt a napot. Mások, főleg cégek azért mert ezen a pénteken jelentenek a legtöbben beteget, hogy négy szabadnapot csináljanak maguknak. A Hálaadás csütörtök az  ünnepnap, vagyis munkaszüneti nap, ehhez hozzácsapjuk a pénteket ami nem az, (vagyis régebben nem volt az.)és kész is egy klassz hoszú hétvége.. Ezt kivédendő sok helyen a péntek is munkaszüneti nap már, de azért az elnevezés még jöhet innen. Történetileg.

A karácsonyi vásárlási szezon ezen a napon kezdődik, hivatalosan is, és egyesek szerint a kereskedők adták ezt a nevet a napnak, mert innentől nőni kezd a profitjuk a nagy karácsonyi bevásárlások imiatt,  és a piros sávból a feketébe megy a könyvelési papírokon a grafikon. Vagyis ha fekete akkor az jó. Ez persze bármilyen szín is lehetne, és nekik biztosan jó ha fekete is.

Philadelphiában megbróbálták Nagy napnak nevezni fekete péntek helyett, de ez a Fekete elnevezés  már annyira bevésődött a köztudatba, hogy  a nagy próbálkozás hamar feledésbe merült. Vagyis itt a fekete péntek éppen most! Ebben az évben November 29-e a napja. Sok bolt éjfélkor kinyit, főleg persze Amerikában van ez,  látni híreket, hogy az emberek hosszú sorokban várnak egy egy üzlet előtt, és egymást tapossák a leárazott, nagyon nagyon leárazott dolgokért.

Vannak verekedések, és törések, viták és hiszit. Az üzletek több biztonsági intézkedést is elrendelnek ezen a napon. És vásár van. Az igazi fekete pénteki akció csak ezen az egy napon, de sok cég  egész novemberben elő és utó fekete péntekeket tart hét számra.

Ma már ez a fekete pénteki attrakció elterjedt szerte a világban, Black Friday feliratok kiabálnak hírdetnek kínálnak.. HIvatalosan is itt a Fekete péntek! A legforgalmasabb nap a boltokban és az utakon is. És már nem csak Amerikában.

Ja és ha valaki mégis kimaradna a nagy felhajtásból ezen a pénteken, ne keseredjen el jön a Cyber Monday az aza a fekete péntek online változata hétfőre,  és az akciók sora  végtelen…