Az elmúlt években divattá vált, hogy a templomok “nyissanak” a közönség felé, különböző mesés dolgokat szervezve, hogy minél több embert rávegyenek a templom látogatásra. Előfordul, hogy korcsolyapályát építenek a templomba, mint pár éve itt a városban is, ami a BBC híradóba is bekerült, hogy a műanyag négyzetekből összeállított “jégpályát” bemutatva, mondhatjuk, reklámozva a lelkész elesik. 

Múlt évben a hold élethű kicsiny mását lehetett megcsodálni a templomban, a padokat kivitték, a helyükre nagy babzsákokat tettek, azon fekve lehetett bámulni a holdat közelről.

Hallottam, hogy valamelyik templomban mini golf pályát nyitottak, és elég népszerű az is.

 A templom, nem csak Isten háza, hanem az embereké is, ahol mindig van egy kis elkülönített rész az elmélyülésnek és imádkozásnak. Még a legérdekesebb programok alatt is ezt biztosítják.

Az is igaz, hogy ez az új szórakoztató mód nem mindenkinek tetszik. Nem régen a Norwich katedrálisban egy csúszdát állítottak, amin két fontért lehet lecsúszni. Nem közönséges csúszda, hanem egy szép “csavar csúszda.

” Csinos épület, mint egy kis malom, legalábbis ahhoz hasonlít leginkább. A belsejében kell fölkapaszkodni a tetejére, majd egy kicsi szőnyegre kell ráülni és azon, a kis épületen kívül, körben spirálban lecsúszni. Mindezt a templom egyik oldal hajójában, de meg kell hagyni a látvány nem rossz.

A kanonok azt mondta az ötlet Rómából származik, akkor jutott eszébe, amikor a Sixtus- kápolnában a gyönyörű  képeket nézte. Ezzel, hogy a csúszda tetejére felkapaszkodnak a jelentkezők, lehetőségük nyílik rá, hogy a magasban lévő középkori csodálatos  faragásokat közelről láthassák. Ez az egész dolog része a “ Lásd Máshogy” kampánynak, ami lehetővé teszi, hogy az emberek egy teljesen más módon kezdjenek beszélgetést a hitről.

Mások azt mondják, hogy ez, Isten kigúnyolása. Ahelyett, hogy hidat építene Isten jelenléte és az ember között,  ez félrevezeti az embereket. Az egész csak szórakozás, az Isten turista attrakció lett,  nem úgy néznek rá  ahogy kell, a  mindenhatóra, aki a világot teremtette. A  Katedrális, nem törődve Krisztus szenvedésével, elárulta a hívő embereket.

A Canterbury  érsek azt nyilatkozta tavalyi konferencián. Leginkább azt akarom, hogy az emberek ne unatkozzanak. Azt akarom, hogy érezzék jól magukat a katedrálisban.”

A csúszdát egy oldalsó hajóban helyezték el, ami  egy történelem professzor szerint amúgy sem a legszentebb része a templomnak, és a középkorban is szabadidő központ féleként használták leginkább. Egyébként ő már golfozott abban a Rochesteri katedrálisban.

 Az angol székesegyházak elnöke többek közt azt mondta:

„Van egy katedrális alakú tér odakint, és reméljük, hogy merész, friss és izgalmas módon tudjuk használni, olyan tér ez, amely szívesen fogadja az embereket, új kapcsolatokat teremt, és nyilvánvalóvá teszi, hogy a katedrálisok mindenki számára nyitva állnak."

Hát úgy látszik, a csúszda, a golfpálya a hold bámulás marad, és még sok sok új dolog jöhet!

Képek a holdas kivételével az internetről.X