Bízz Istenben és mossál kezet.

Ez az összes, amit tehetsz.

Persze még mást is, maradj otthon. Ne pánikolj. Sorolhatjuk a tanácsokat, amik már így is folynak ránk mindenhonnan.

Európa nyög és korlátoz, Anglia Happy birthday-t énekelve mossa a kezeit. Morbid. Állítólag sok dalt kipróbáltak és ez az, ami éppen húsz másodpercig tart. Húsz másodperc a szükséges és javasolt kézmosási időtartam.

 Az iskolák és éttermek üzletek nyitva vannak, saját hatáskörben zárnak, ha akarnak. Az egyetemek is saját döntés alapján többnyire nyitva vannak, bár oktatás nincs, csak online, a válasz a kérdésre, azért az, igen, nyitva vagyunk.

A nagyobb rendezvények önkéntesen vállalják, hogy nyitva vagy zárva lesznek, az egész azt az érzést kelti, hogy nincs akkora baj. Pedig van.  

 Az élelmiszerüzletekben már nem bírják a tempót az árufeltöltéssel. Sok polc üres. A legrosszabb a baba tápszerek és pelenkák terén  van. De üres már a zöldséges rész és a fagyasztók sora is.

 A miniszterelnök felszólította az embereket, hogy aki tud, dolgozzon otthonról, állítólag ezt sokan megtehetik.  De több millió meg nem. Végül is egy autószerelő nem viheti haza az udvarába az autót.. A viccek azonnal úszni kezdtek a félelem tetején, Mint a pilóta, aki bemondja a hangos bemondóba a repülőn, hogy tájékoztatom önöket, hogy ma otthonról dolgozom… Kínunkban nevetünk, fedjük vele az aggódást, és a bizonytalanságot.

 Kérik a lakosságot, hogy ne utazzanak külföldre, ha nem fontos, és kerüljék a szociális érintkezéseket. Vagyis ne menjenek kocsmába. Meg is jelent rögtön a kérdés, hogy már miért is ne menjünk PUB-ba? Vagy Mekibe?

Mert az éttermek és PUB ok ugye nyitva vannak… És mi van a kutyasétáltatással, azt lehet?

Az az érzése az embereknek, hogy nincs semmi segítség, mintha éppen azt akarnák, hogy a vírus terjedjen.

Lehet ilyet olvasni, hogy  ez is védekezés, a fertőzés lassítása, nem a kivédése, mert  aki átesik a betegségen azzal már nincs gond. A probléma a magas halálozási ráta és a súlyos esetek, akiket csak kórházakban lehetne ellátni, amik nincsenek felkészülve erre. Már a tesztelésekkel is gond van, pedig nem is viszik nagyon túlzásba.

A kórházakból hazaküldik a nem sürgős eseteket, hogy helyet csináljanak, a kormány és a szakemberek   lélegeztető gépek beszerzését, gyártását sürgetik, akár mást előállító üzemek gyártósorainak átállításával is..

Az eseteleges kórházi telítettség esetén pedig hoteleket szándékoznak kórházzá alakítani. A hadsereg ugrásra készen vár, ha kell, bevesse magát a vírus elleni harcba

A  lélegeztető gépek beállítása  terv, egyelőre. És a hotelek átalakítása is, mert nincs hozzá egészségügyi felszerelés, hiába van szoba meg ágy.

Mert arra nem gondoltak, hogy ez ennyire nagyarányú lehet, és most meg már lehet, hogy késő..

 A javaslat ma is az, ha valaki észleli a fertőzés jeleit magán, akkor maradjon otthon. Nem kell hívni semmilyen számot, se a háziorvost se az ügyeletet, semmit. Nem tesztelnek. Csak maradni kell, és várni. Hacsak nagyon rosszra nem fordul a beteg állapota.

Különben meg mondhatják, hogy ezer vagy kétezer fertőzött van, valójában nincs pontos adat, csak azokról tudják biztosan, akik kórházba kerültek.  Vagyis lehet sokkal több. Sokkal sokkal több.

 Megoldás nincs,  mindenki vigyázzon magára. Maradjon otthon Ha köhög, használjon zsebkendőt vagy a könyökét. Majd kézfertőtlenítőt. Ne nyúlkáljon az arcához. Ja és mosson kezet. Sokszor, és legalább húsz másodpercig tartson a mosás.

 Akár énekelhet is közben. Happy Birthdayt. Vagy valamit.

A felelősségteljes viselkedés javíthat valamit.

Ja a templomok még nyitva vannak, de misét már nem tartanak...